

Gleba: żyzna, próchniczna (posiadamy w ofercie ziemię specjalnie pod uprawę ziół)
Przydatność do spożycia: liście, kwiaty
Zapach: kwiaty, liście
Trwałość liści : sezonowa
Stanowisko : słońce
Zastosowanie : w grupie, ogrody przydomowe, małe ogrody, pojemniki, balkony, roślina lecznicza, roślina jadalna
Szybkie płatności przelewy24.pl
Zazwyczaj to 2-4 dni robocze
Dla zakupów od 99 zł
Guarantee safe & secure checkout
Cząber znakomicie podkreśla smak łagodnych w smaku potraw, nie dominując ich. Przypomina nieco majeranek lub tymianek, ale ma ostrzejszy, bardziej pieprzny smak.
Cząber to jednoroczna roślina ogrodowa, która osiąga od 20 do nawet 60 cm wysokości. Ma cienkie, mocno rozgałęzione łodygi i wąskie, lancetowate liście. W okresie kwitnienia (od lipca do października) obsypuje się drobnymi kwiatami w kolorze fioletowym. Roślinę można zbierać przez większą część okresu wegetacji, ale najbardziej aromatyczna jest tuż przed i w czasie kwitnienia. Zapachem cząber przypomina macierzankę. Zbiera się całe gałązki, przycinając ok. 10 cm nad ziemią, wiąże w wiązki i suszy w przewiewnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni Celsjusza, najlepiej wieszając kwiatami w dół. Cząber można zasiać w ogródku, ale także uprawiać w doniczkach - na balkonie, tarasie i w domu.