- Obecnie brak na stanie

TERMIN KWITNIENIA: VII-X
TERMIN SADZENIA: IV-V
ZIMOWANIE: NIE
STANOWISKO: SŁONECZNE
GŁĘBOKOŚĆ SADZENIA (CM): 5-7
WYSOKOŚĆ (CM): 70-80
POSTAĆ PRODUKTU: KŁĄCZE
KOLOR: RÓŻOWY
ROZMIAR: WYBÓR I
Szybkie płatności przelewy24.pl
Zazwyczaj to 2-4 dni robocze
Dla zakupów od 99 zł
Guarantee safe & secure checkout
STANOWISKO
Dalie to ciepłolubne rośliny, dla których wybieramy stanowisko nasłonecznione i osłonięte od wiatru na stanowisku półcienistym.
GLEBA
Dalia wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej z dużą ilością składników odżywczych takich jak : kompost, obornik lub nawozy mineralne.
SADZENIE
Kłącza sadzimy od kwietnia do czerwca na głębokość taką ,aby nad karpą było 5 cm ziemi. Kłącza najlepiej sadzić w rostawie 22-50 cm.
PIELĘGNACJA
Ze względu na intensywny wzrost dalie wymagają zwykle podlewania w całym okresie wegetacji. Zaraz po zasadzeniu kłączy należy je podlać by szybciej osiągnęły oczekujący efekt. Odmiany wysokie, które będą osiągać ponad 90 cm należy podwiązać do podpór, w przeciwnym wypadku mogą łamać się jej łodygi. Przekwitnięte kwiatostany należy usunąć, aby pobudzić roślinę do tworzenia nowych pąków.
PRZECHOWYWANIE
Gdy zbliżają się pierwsze jesienne przymrozki przycinamy łodygi, a kłącza dalii wykopujemy. Następnie umieszczamy je w skrzynkach i przechowujemy w pomieszczeniu suchym o temperaturze 2-4 stopnie Celsjusza. Dobrze jest je przykryć torfem w okresie zimowania, jednak w razie zmarszczenia się kłącza należy je lekko spryskać wodą.
Dalie to kwiaty słońca – najpiękniej zaprezentują się na słonecznych i zacisznych rabatach. Podłoże musi być żyzne, próchnicze, umiarkowanie wilgotne i przepuszczalne. W za mokrym podłożu bulwiaste korzenie narażone są na choroby i gnicie. Zbyt ciężkie podłoża uzupełniamy piaskiem. Mocno wysuszone korzenie przed posadzeniem moczy się około 3 godzin w letniej wodzie, aby przyspieszyć kiełkowanie. Dalie nie są mrozoodporne, dlatego jesienią po pierwszych przymrozkach należy ściąć część nadziemną rośliny na wysokości 10–15 cm i ostrożnie wykopać karpę. Korzenie lekko otrząsamy z podłoża i zostawiamy w ciepłym miejscu do przeschnięcia. Zdrowe, oznaczone karpy, zimujemy w pomieszczeniu zabezpieczonym przed mrozem (np. w piwnicy), w ażurowych skrzynkach, przysypane torfem, wiórami lub piaskiem