- Obecnie brak na stanie
Jarmuż Czerwony Najzdrowszy Sadzonka w doniczce
Gleba: żyzna, próchniczna, świeża, przepuszczalna
Przydatność do spożycia: liście
Stanowisko: słońce
Wysokość: do 100cm
Zastosowanie: roślina jadalna
Gleba: żyzna, próchniczna, świeża, przepuszczalna
Przydatność do spożycia: liście
Stanowisko: słońce
Wysokość: do 100cm
Zastosowanie: roślina jadalna
Szybkie płatności przelewy24.pl
Dla zakupów od 80 zł
Guarantee safe & secure checkout
Optymalna jest wartość pH między 6 i 7,5. Jednak także na uboższych piaszczystych glebach daje niezłe zbiory, o ile są one regularnie wzbogacane. Co do temperatur, nie ma specjalnych wymagań: jest odporny na mróz do -15ºC i może być uprawiany nawet w chłodnych regionach. Pamiętajmy jednak, że młoda rozsada jest delikatna i może się okazać wrażliwa na zimno.
Jarmuż jest uważany ze względu na swój zestaw składników odżywczych za warzywo szczególnie zdrowe. Dostarcza organizmowi dużo błonnika, przez co prowadzi do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego. Pod względem zawartości białka przewyższa wszystkie inne gatunki kapusty. Posiada w swoim składzie ważne dla krwi żelazo i inne pierwiastki, jak wapń i potas, które odgrywają ważną rolę w procesie przemiany materii. Szczególnie wyróżnia się jarmuż cenną kombinacją witamin. Dostarcza prawie wszystkie witaminy z grupy B, witaminę E w ilości większej, niż inne warzywa oraz witaminę C. Na dodatek zawiera prowitaminę A.