Plectranthus amboinicus (roślina ma także różne nazwy łacińskie m.in. Coleus amboinicus, Coleus aromaticus).
Jest to bliski kuzyn popularnej u nas komarzycy czyli plektrantusa koleusowatego i rzeczywiście przypomina wyglądem miętę. Jednak jego pędy są bardziej mięsiste, grubsze, owalne, gęsto owłosione liście z wyraźnie zaznaczoną siateczką nerwów.
W krajach swojego pochodzenia Plectranthus amboinicus ma jednak nie tylko zastosowanie w kuchni, ale też w medycynie ludowej, gdyż jest uważany za zioło lecznicze.
Obecnym w roślinie związkom i olejkom eterycznym przypisuje się działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwrobacze i przeciwzapalne.
Roślina jest łatwa w uprawie, mimo wysokich wymagań pokarmowych. Preferuje miejsca jasne z rozproszonym światłem słonecznym, ale znosi również stanowiska słoneczne. Nie ma dużych wymagań glebowych i może rosnąć niemal na każdym podłożu.
W czasie uprawy warto uszczykiwać pędy, aby pobudzić krzewienie. Roślina powinna być regularnie nawożona.