Majeranek Zioło Sadzonka
Gleba: żyzna, próchniczna (posiadamy w ofercie ziemię specjalnie pod uprawę ziół)
Przydatność do spożycia: Liście
Zapach: kwiaty, liście
Trwałość liści : sezonowa
Stanowisko : słońce
Zastosowanie : w grupie, ogrody przydomowe, małe ogrody, pojemniki, balkony, roślina lecznicza, roślina jadalna
Szybkie płatności przelewy24.pl
Dla zakupów od 80 zł
Guarantee safe & secure checkout
Majeranek zawiera olejek eteryczny, w którym znajdują się substancje regulujące trawienie. Napar z majeranku jest skuteczny w leczeniu biegunki, ma też właściwości uspakajające. Maść majerankowa łagodzi katar. Olejek majerankowy sprawdzi się przy infekcjach górnych dróg oddechowych, także przy zapaleniu zatok.
W sztuce kulinarnej wykorzystuje się zarówno świeże, jak i wysuszone liście majeranku. Przyprawa ta idealnie nadaje się do wielu rodzajów dań, szczególnie tych znanych jako ciężkostrawne. Ziele z pewnością warto dodać do potraw, które bazują na tłustych mięsach. Przykładem jest chociażby prawdziwa wojskowa grochówka, gotowana na kiełbasie oraz boczku. Przyprawa nada również delikatności innym zupom – np. fasolowej, żurkowi, pomidorowej czy kremowi z soczewicy. Oprócz tego ziele dodaje się do rozmaitych sosów. Szczególnie dobrze komponuje się ona z potrawami pomidorowymi (dlatego też znajduje często zastosowanie w kuchni włoskiej). Majerankiem dobrze jest również urozmaicić smak i aromat dań rybnych, potraw opartych na kapuście (np. bigosu), pasztetów, dresingów, sałatek czy nawet zwykłych ziemniaków.