Nieważne jaki gatunek mięty uprawiasz – wszystkie słyną z szybkiego tempa rośnięcia, więc trzeba zatroszczyć się o wystarczająco dużo miejsca dla rośliny zarówno w ziemii jak i w doniczkach. Mięta ma dwa rodzaje łodyg - jedne prosto wzniesione, bogato ulistnione, zakończone niewielkim fioletowym kwiatkiem, inne - płożące się na powierzchni ziemi, rzadziej i drobno ulistnione, odznaczające się wielką zdolnością ukorzeniania się i wydawania nowych pędów kwiatowych. Mięta ma poza tym liczne rozłogi podziemne. We właściwym miejscu tworzą ładne, sezonowe połacie zieleni. Można również rozważyć posadzenie mięty w różnych ciasnych miejscach np. pomiędzy płytami chodnikowymi, gdzie przechodząc będzie można poruszyc liście i tym samym uwolnić ich zapach.
Liście świeżej mięty znakomicie komponują się z jagnięciną, rybami, drobiem czy warzywami takimi jak groch, ziemniaki i marchew. Mięta również dobrze łączy się z zielonymi bądź owocowymi sałatkami czy napojami w rodzaju ponczu i herbaty. Dwa najlepiej znane drinki z użyciem mięty to miętowy julep (pochodzi z południa USA) i Kubańskie Mojito – najważniejszym składnikiem obu jest mięta, która nadaje im lodowaty posmak. Mietę w celu podawania do ice-tea można zamrozić w kostkach lodu. Roślinę można również przechowywać w formie zasuszonej czy zakonserwowanej w occie.
Opis
- Rodzaj rośliny
- mięta
- Roślina w postaci
- sadzonka w pojemniku do 0,5l