- Obecnie brak na stanie
Szczaw Krwisty - Czerwony Sadzonka
Gleba: żyzna, próchniczna (posiadamy w ofercie ziemię specjalnie pod uprawę ziół)
Przydatność do spożycia: Liście
Trwałość liści : sezonowa
Stanowisko : półcieniste i wilgotne
Zastosowanie : roślina jadalna
Szybkie płatności przelewy24.pl
Dla zakupów od 80 zł
Guarantee safe & secure checkout
Do wzrostu roślina potrzebuje sporo słońca, łagodnego klimatu i stale wilgotnego podłoża. Jeśli ma zbyt ciepło i sucho, szybko więdnie. Wystarczy jednak obficie go podlać, by wrócił do formy. Znakomicie rośnie na ciężkim, gliniastym podłożu.
Jeśli chodzi o smak, krwisty szczaw niewiele różni się od zwyczajnego. Jest kwaskowy, lekko pikantny, ale delikatny. Dzięki temu znakomicie nadaje się do sałatek. Można go również dodawać do zup. Warto pamiętać, ze w miarę starzenia się liście szczawiu mogą nabierać gorzkawego posmaku. Liście szczawiu zawierają znaczne ilości żelaza , witaminy C, A i B oraz rozpuszczalne szczawiany potasu, które nadają im charakterystyczny smak.