Cart
Custom content

This is custom content

Nasiona Jarmuż Scarlet Fioletowy - Najzdrowszy ! 1g

2,99 zł
Brutto

Tabela: Siew: IV-VII

Zbiór: IX-IV

Rozstawa: 60-70cm

Ilość
Dodaj do ulubionych

  Bezpieczne Zakupy

Szybkie płatności przelewy24.pl

  Darmowa Dostawa

Dla zakupów od 80 zł

Guarantee safe & secure checkout

Jarmuż Scarlet

Brassica oleracea var.acephala

Odmiana średnio późna wysokości 80-120 cm o dekoracyjnych silnie kędzierzawych smacznych liściach w kolorze szkarłatno-fioletowym. Rośliny odporne na niskie temp. (do -18 oC). Liście zasobne w witaminy A i C, a zwłaszcza w łatwo przyswajalny wapń, fosfor, żelazo. Zebrane po przemrożeniu są delikatniejsze i pozbawione goryczy. Wysiew III-V na gł. 1cm pod osłony lub VI-VII bezpośrednio do gruntu.

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Jest odmianą kapusty bardzo popularną i chętnie spożywaną w wielu krajach, szczególnie w Skandynawii. W Polsce przez jakiś czas był zapomniany i traktowany jako roślina ozdobna, obecnie wraca do łask ze względu na swoje walory prozdrowotne i zawarte w nim bogactwo cennych składników odżywczych.

Zawiera mnóstwo błonnika, białka oraz całą skarbnicę witamin, w tym rzadko występującą w warzywach witaminę K. Ma również sporo soli mineralnych, przede wszystkim wapnia, potasu oraz sulforafanu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Oprócz tego jarmuż zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, które również pomagają wymiatać z organizmu wolne rodniki.

Zawarty w jarmużu sulforafan to przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości antynowotworowe, co potwierdzone zostało badaniami naukowymi. Podobne działanie mają pozostałe przeciwutleniacze wchodzące w skład tego warzywa. Jedzenie jarmużu to zatem świetny sposób na profilaktykę wielu groźnych chorób.

Obecna w jarmużu witamina K to także doskonała tarcza ochronna przed pojawieniem się niektórych zmian nowotworowych, przede wszystkim raka wątroby, pęcherzyka żółciowego, piersi i jajników. Witamina K zmniejsza także nadmierne krwawienie podczas miesiączki, jedzenie jarmużu jest zatem szczególnie zalecane paniom, które borykają się z tym problemem. Witamina K to również ważny czynnik zapobiegający krwotokom wewnętrznym i zewnętrznym oraz przyspieszający gojenie się ran.

Zawarte w liściach jarmużu witaminy z grupy B działają ochronnie na układ nerwowy, zaś witamina C wzmacnia odporność i także ma własności przeciwutleniające. Jarmuż zawiera magnez, żelazo, cynk i fosfor – cenne pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedzenie jarmużu poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego, udrażnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie tętnicze. Żelazo wspomaga produkcję czerwonych krwinek – z tego względu jarmuż zalecany jest osobom zagrożonym wystąpieniem anemii.

43 Przedmioty

Opis

Rodzaj rośliny
Inny
Kolor kwiatów
fioletowe|inny kolor
Cechy charakterystyczne
przyjazne dla zwierząt|proste w pielęgnacji
Odmiana
Scarlet
Styl
ogród wiejski
Waga (g)
1
EAN
5907595507127
Cykl rozwojowy rośliny
jednoroczna

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Strona wykorzystuje pliki Cookies do celów statystycznych oraz do podnoszenia jakości sklepu. Więcej w naszej polityce prywatności