Nasiona Kapusta Ditmarska - Bardzo wczesna 2 g
Siew: połowa II-IV
Zbiór: VI- VII
Piktogram z rozstawą
60 x 50-60 cm
Siew: połowa III-V
Zbiór: VIII -IX
Rozstawa 40x40cm
Szybkie płatności przelewy24.pl
Dla zakupów od 80 zł
Guarantee safe & secure checkout
Papryka ostra De Cayenne
Typu Chili
Capsicum annuum L.
Odmiana o ostrym smaku. Wydłużone owoce w kolorze czerwonym zawierają dużo wit. C, likopenu i kapsaicyny nadającej owocą pikantny smak. Polecana do uprawy w gruncie i pod osłonami. Wysiew do skrzynek pod osłonami w połowie marca. W temp. 18-20°C wschody następują po 10-14 dniach. Wysiewać do gruntu w końcu maja. Sadzić należy w gruncie w miejscach nasłonecznionych, zacisznych, na glebie próchniczej.
Pieprz cayenne, który wielu z nas ma w swoich kuchennych szafkach, powstaje ze specjalnej odmiany papryki. Kiedy warzywa dojrzeją, papryka jest suszona, a następnie mielona na proszek.
Pieprz cayenne to jedna z najbardziej wartościowych przypraw – zawiera witaminy, minerały i naturalne substancje chemiczne, które pozytywnie wpływają na zdrowie. To właśnie dzięki tym właściwościom pieprz cayenne znalazł zastosowanie w tradycyjnej medycynie naturalnej oraz nowoczesnych sposobach leczenia schorzeń.
Szczególnie istotną rolę spełnia kapsaicyna, która działa antybakteryjnie i przeciwbólowo. Pieprz cayenne skutecznie łagodzi bóle głowy oraz nerwobóle. Często jest składnikiem rozgrzewających plastrów oraz maści do stosowania miejscowego, w przypadku dolegliwości bólowych stawów i mięśni.
Opis