Nasiona Komosa Rózgowa Jadalna...
Siew inspekt: IV
Siew do gruntu: V
Wysadzanie ½ V
Zbiór: IX – X
Rozsada: 15 – 25 cm
Szybkie płatności przelewy24.pl
Dla zakupów od 80 zł
Guarantee safe & secure checkout
FASOLA ZWYKŁA KARŁOWA - ZIELONA SAXA
Odmiana karłowa wczesna bardzo plenna.
Tworzy bezwłókniste ciemnozielone okrągłe strąki, najczęściej lekko wygięte o długości 13-16cm.
Ze względu na wczesność i dobry smak nadaję się do bezpośredniego spożycia oraz mrożonki i konserwy.
Wysiew wprost do gruntu w od drugiej połowie maja do początku lipca.
Roślina idealna do spożywania na surowo, jak i do smażenia, gotowania i przetworów.
Może zostać zamrożona z przeznaczeniem na późniejszy użytek.
Zyskujemy wspaniałe źródło białka, witamin C i B, a także potasu, magnezu, fosforu i wapnia.
Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jest szczególnie polecana cukrzykom i kobietom w ciąży.
W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku.
Czym jeszcze różnią się obie odmiany szparagówki? Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę, a także tym z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.
Opis