Jalapeño należy do grupy papryk chili. Ma niewielkie owoce, ceniona jest ze względu na umiarkowaną ostrość i bogaty smak. Dojrzałe owoce osiągają rozmiar od 5 do 9 cm i mają zieloną barwę. Okres wzrostu i dojrzewania tej papryki wynosi od 70 do 80 dni. Przeciętnie z jednej rośliny zrywa się 25-35 owoców. Pod koniec okresu dojrzewania jalapeño przybierają czerwony odcień, który jest jednak mniej pożądany ze względu na walory kulinarne, bardziej ceni się jeszcze zieloną paprykę. Ostrość papryczek zależy od klimatu, w którym była uprawiana oraz od dojrzałości i wielkości - bardziej ostre są też młodsze i mniejsze owoce. Charakterystyczną ostrość daje obecność alkaloidu - kapsaicyny, która występuje w największej ilości w gniazdach nasiennych. W papryczkach jalapeño ostrość wynosi 2500 - 8000 SHU.