Rabarbar Victoria/Rheum Victoria – Odmiana średniowczesna, plenna. To bylina ozdobna i jadalna pochodząca z rodziny rdestowatych. Bylina rabarbar Victoria posiada długie, czerwono – zielone łodygi. Miąższ łodygowy delikatny, słodki, bogaty w witaminy C i A oraz cenne składniki mineralne. Wykorzystywany do wypieków oraz kompotów. Kłacze rabarbaru Victoria jest mrozoodporne i nie wymaga okrywania na zime. Roślina bardzo szybko się rozrasta, dletego przed posadzeniem należy wybrać odpowiednie miejsce w ogrodzie.
Stanowisko Rabarber pochodzi z Azji Środkowej, Bułgari i Południowej Syberii. Z dolnej części karpy wyrastają łodygi rabarberu które sa jadalne. Rabarber wymaga stanowiska zacienionego oraz lekko słonecznego. G
leba Rabarber potrzebuje gleby żyznej, średnio zwięzłej, próchnicznej o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego. Sadzenie Karpy rabarberu wysadzamy wiosną lub jesienią na głębokość 6-7cm tak aby wierzchołki karpy znajdowały się ok. 2cm pod powierzchnią ziemi.
Pielęgnacja Wymaga silnego nawożenia kompostem, obornikiem lub nawozami mineralnymi.
Przechowywanie Jest byliną odporną na mróz. Roślina zostaje na tym samym miejscu do przyszłego sezonu, można dla bezpieczeństwa okryć ściółką.