Kiełki kozieradki wykazują działanie ogólnie wzmacniające i odmładzające organizm, stanowią uzupełnienie diety w łatwo wchłanianie białko i tłuszcze roślinne. Kozieradka poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych wspomaga trawienie pokarmów, a ponadto wpływa korzystnie na poziom cholesterolu i regenerację wszystkich tkanek a także proces wytwarzania czerwonych krwinek. Szczególnie polecana przy rekonwalescencji, dla sportowców i osób cierpiących na choroby wrzodowe. Kiełki kozieradki posiadają niezwykły smak godny poznania.
PRZYGOTOWANIE KIEŁKÓW
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.
Roślina zawierająca duże ilości sodu, potasu, wapnia, żelaza oraz witamin: A, C i K. Produkcję prowadzi się najczęściej na kiełkownicy. Wcześniej nasiona należy zamoczyć na 3-6 godz. w ciepłej, przegotowanej wodzie. Kiełki jarmużu rosną wyjątkowo szybko i po 3 - 5 dniach są gotowe do spożycia, mają wówczas 5-6 cm. Dzięki swojemu lekko pikantnemu smakowi idealnie pasują do twarogu, potraw jajecznych, a także jako dodatek do sałatek, surówek i do dekoracji potraw.